Bridgerubriek 12 december 2020

Je kent het gevoel misschien wel, Na tien uur vliegen in oostelijke of westelijke richting, daar een tijdje rondtoeren en dan weer naar huis blijkt je lichaam van slag. Je hebt slaap op de meest vreemde tijden en bent midden in de nacht plots klaarwakker. Vreselijk die jetlag. Je zou denken dat in tijden van corona geen sprake kan zijn van jetlag. Verder dan de supermarkt op de hoek komen we niet in deze tijd.

De Nederlandse globetrotters Simon de Wijs en Bauke Muller spelen regelmatig op de meeste vreemde plekken van de wereld, maar zitten nu net als jij en ik thuis. Maar maandag verschijnt De Wijs met een jetlag gezicht op TV.

Het duo heeft meegedaan aan de online National in Amerika. Met een fors tijdsverschil is de consequentie dat je pas tegen vijf uur ’s morgens je bed op kunt zoeken. En wie slaapt er nu meteen na een dagje bridgen? Een uurtje woelen en tegen acht uur weer wakker worden van het kabaal in de straat. Jetlag dus!

De twee doen het uitstekend met hun team Gupta en sneuvelen in halve finale tegen Meckstroth met zijn vriendjes met slechts een imp. Er zijn tal van leerzame spellen. Ik pik er twee uit:

W/NZ
A B 7 6
6 4 2
H 6 4
A 9 8
10 9 4 2
V 8
V 9 3 B 8 7 5
8 2 B 9 7 3
B 5 4 2 10 6 3
H 5 3
A H 10
A V 10 5
H V 7
 

Meckstroth (zuid) en Rodwell bieden vlot naar 6SA. Noord opent met een precisie 1 en zuid toont met 2 een mancheforcing hand met ten minste een vierkaart in ruiten. Nadat noord met 2 een evenwichtige hand met 11-13 punten vertelt, springt zuid meteen naar 6SA.

Het lijkt erop dat zowel noord als zuid een evenwichtig zijn en dan is het zaak geen snelle slag cadeau te doen en een passieve uitkomst te kiezen.

Met ruiten uit geef je de leider meteen vier slagen in die kleur en kan hij met schoppenaas, schoppen naar de heer en een derde schoppen een extra slag ontwikkelen en er twaalf maken. Hoewel je geen waarde hebt in ruiten, kun je de start in die kleur niet passief noemen, omdat het een kleur van de leider is.

Klaveren van vier keer de boet is evenmin aantrekkelijk. Het is een combinatie waar je vaak een slag weggeeft. Op dit spel is dat niet zo. De buren hebben maar een 3-3 fit met alle plaatjes en je kunt niks kapot maken.
Zuid kan het contract maken door dezelfde manoeuvre in schoppen uit te voeren en daarna B bij oost eruit te snijden. Dat lijkt onbegonnen werk, maar als je je hoge casht, krijg je een aardig beeld van het spel.

Een andere speelwijze na klaveren uit is drie keer ruiten en als de boer valt, neem je de safety-play in schoppen. Blijft B hangen dan snij je in schoppen en eindigt met een paar slagen te weinig.

Harten lijkt het gevaarlijkst, maar nu partner B heeft overleef je de eerste slag. Zuid speelt de schoppen op dezelfde manier en geeft west de vierde schoppen. Oost zit al te zoeken naar discards en als de leider vervolgens drie keer klaverens speelt, heeft hij de complete telling. Na A en ruiten naar de heer speel je een ruitje naar de tien. West heeft nog ♣B en V en hij maakt er ook twaalf.

Muller kiest voor schoppentien en dat pakt verkeerd uit. De leider neemt in de hand en speelt een schoppen naar het aas. De Wijs doneert ♠V en zuid steekt over naar de hand met klaveren om een schopje naar de 7 te spelen. Op die manier wordt het gezamenlijke schoppenbezit van de verdediging opgerold.

De leider heeft vier slagen in schoppen, twee in harten, drie in klaveren en ook drie in ruiten. Hij ziet uiteraard af van de ruitensnit en claimt er twaalf.

Na zo’n start moet je altijd even slikken, maar beseffen dat schoppen wel de natuurlijke uitkomst is. In gedachten geef je partner op zijn donder dat hij niet drie keer de vrouw heeft.

Een paar spellen later neemt Bauke wraak:

Z/NZ
9 8 7
A V 10 4 2
H 5 3
H 2
B 3 2
V 10 5
7 5 B 8
A 10 8 2 B 9 7 6 5
V 8 6 5 9 7 3
A H 6 4
H 9 6 3
V
A B 10 4
 

Zuid wordt leider in 6 en west begint, weer passief, met troef.

De leider heeft een schoppen en een ruitenverliezer en de zuidspeler aan de andere tafel haalde in 4 maar elf slagen. Muller moet er een meer.

De leider trekt de troeven en speelt een kleine ruiten uit de dummy. Mocht oost het aas hebben en duiken, dan ben je er al. Helaas heeft west het aas en hij neemt de vrouw en speelt na een geruime denkpauze ruiten terug.

Bauke troeft de slag in de hand en speelt troef naar de dummy. Beide verdedigers gooien een ruiten. Op H bekennen ze weer allebei en zuid gooit zelf een schoppen. Op de voorlaatste troef kan oost een ruiten missen, de leider zelf gooit een schoppen af en west na een tijdje piekeren ook een schoppen.

Alle seinen staan op ♣V bij west. Zuid speelt schoppen naar zijn hand en klaveren naar de heer en klaveren naar het aas. Op ♣B speelt west klein, maar Bauke gooit een schoppen uit de dummy en als oost niet kan nemen, volgt snel een claim.

Op beide spellen leidt het uitspelen van de kleuren die vrij zijn tot een beter beeld van het hele spel en helpt om de beslissing in de cruciale kleur te nemen.